onsdag 12. desember 2007

Figurteater?








Figurteater
To ganger har jeg vært så heldig å få besøke Figurteater i Nordland. Det ligger i Stamsund i Lofoten, som er et utrolig vakkert sted, som har gått fra å være fiskevær til å bli et arnested for kultur. Men det er en annen fortelling.

På Figurteateret har jeg fått lære mer om figurteater, jeg har fått se hvordan det arbeides med figurer og stykker, og jeg har fått vært til stede på publikumsprøver. Figurteater er så mye, det er tekst, det er bilder, det er handverk, det er dramatikk. Det er mer enn et kinderegg, så mye ligger det i begrepet.

Ordet Figurteater er en fornorskning av det tyske begrepet Figurentheater som er en samlebetegnelse på ulike visuelle teaterformer der billedkunsten møter teatret. I figurteatret kan hva som helst representere en handlende karakter: et objekt, et rom, et videobilde, en lyd eller en skuespiller. Dette er en teaterform som ikke må basere seg på tekst. Figurteater er så mye mer enn dukketeater, og – det er verd å merke seg – det er ikke bare for barn.

Figurteater har røtter langt tilbake i tid og i mange flere kulturer enn vår egen. I indiske legender fortelles det at en snekker engang ba guden Parvati gi liv til de dukkefigurene han hadde snekret. Men Parvati sa til snekkeren: "Du har laget dem, du kan selv gi dem liv". Da festet snekkeren snorer til figurene og de første marionettene var skapt.

Figurteater handler altså om gi liv, ikke bare til en rollefigur, men til en annen kropp, et annet objekt. Nettopp her ligger nøkkelen til figurteatrets magi; menneskene overraskes og fascineres når det livløse blir levende…

Ingen kommentarer: